Ga naar hoofdinhoud

Nieuw seizoen nieuwe uitdagingen

21 September: Dat is officieel de dag dat de herfst van start gaat.

Er verandert veel in de natuur; de blaadjes kleuren in de meest prachtige kleurcombinaties en vallen van de bomen. Kastanjes en eikels vliegen je om de oren en de dieren zijn druk bezig met het aanmaken van hun wintervacht. We verheugen ons op een mooie nazomer, maar wel worden de verschillen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de tropen steeds groter. Hierdoor kunnen zich diepere depressies vormen die veel wind veroorzaken [bron: KNMI].
De afgelopen dagen hebben we al aardig wat plensbuien over ons heen gehad en komende week staan er nog meer in het verschiet. Wij kunnen ons hierop kleden en de meesten van ons blijven gewoon binnen (nu al helemaal een beter idee tijdens de corona-fase waarin de wereld zich verkeert).

Ezels daarentegen zijn niet gemaakt voor dit klimaat. Het zijn woestijndieren. Zij hebben zich ontwikkeld in het hete en droge klimaat van noordoost Afrika. Niet alleen hun vacht, maar ook niet hun hoeven zijn niet gemaakt voor (veel) nattigheid en (langdurige) regen. De hoeven zijn extra vatbaar voor hoefziekten/-/problemen wanneer zij in een (veel te) natte omgeving worden gehouden. Vaak staan ze in de blubber achterin een veldje. Een ezel hoort toegang te hebben tot een schuilstal met een droge ondergrond. Heel belangrijk dus om hier rekening mee te houden wanneer je besluit ezels aan te schaffen en te houden.

Het is daarom belangrijk om de hoeven extra aandacht te geven met dit vieze, natte weer. Krab ze daarom dagelijks uit.
Schimmels en bacteriën liggen op de loer en houden juist van deze barre omstandigheden. Schimmel is hardnekkig, zo ook rotstraal.
Laat je ezels regelmatig bekappen (ongeveer iedere 8 weken), zo voorkom je (nog meer) problemen. Hoe langer de hoeven worden, hoe erger. Stralen verdwijnen volledig en de schimmels blijven nog langer zitten en zorgen voor nog meer schade.

Naast een regelmatige bekapbeurt, zijn er gelukkig ook fijne, natuurlijke verzorgingsproducten ontwikkeld. Zo zijn de producten van Red Horse Products er aan te raden. Doordat ik zelf zo enthousiast werd over het gebruik van deze producten op mijn eigen paarden, ben ik official dealer geworden. Naast het feit dat het ook echt werkt, zijn het allemaal natuurlijke producten. Je smeert dus geen chemische rommel op je ezel (of paard).

Voor dit seizoen adviseer ik dan ook het gebruik van een van deze producten:

Red Horse Products – Sole Cleanse
Desinfecteert

Red Horse Products – Stronghorn
Voedt en versterkt hoornweefsel en het is een krachtig ontsmettingsmiddel voor hoeven

Red Horse Products – Artimud
Is een antibacteriële hoefklei tegen rotstraal, schimmels en andere nare bacteriën

 

Heb je vragen over het gebruik of wil je graag een afspraak maken? Dat kan via het contactformulier

 

Toedeloe!

Back To Top